[
www.konstancin.com]
Na dzisiejszej sesji Rady Miasta , stała się rzecz bardzo ważna. Otóż radni odrzucili projekt uchwały dot. min. budynku przy ul. Mirkowskiej 51, który przeznaczał go do wynajęcia, remontu lub
sprzedaży.
Otóż na wniosek radnego W.Wojdaka odrzucono z projektu zapis dopuszczjący sprzedaż a w to miejsce wpisano -wydzierżawienie.
I tak po dosyć długim okresie niepewności co do losów budynku/zabytku gminnego , uzyskaliśmy pewność , że z krajobrazu miasta nie zniknie jego charaterystyczna bryła.
Czy pamiętacie film,który zrobiłem z Jacckiem ? To były ostatnie chyba ujęcia kręcone jeszcze z mieszkańcami, wywiady z nimi. Po nas już nikt tego nie robił.
Powiem szczerze , myślałem, że to co wtedy nagraliśmy , będzie taką historyczną relacją o ostatnich dniach kiedy ten budynek żył razem ze swoimi lokatorami. Że kolejne zdjęcia mogą już tylko dotyczyć jego rozbiórki.
Takie myslenie nie było nieracjonalne mając na względzie los wielu historycznych obiektów/willi , sprzedanych a nastepnie "znikniętych" w przedziwnych okolicznościach.
Dla mnie jest to pierwszy przypadek gdy Rada Miejska obliguje władze miasta do objęcia pełną opieką obiekt, który jest od dawna wpisany do gminnego rejestru zabytków. Bo niezależnie czy budynek zostanie wynajęty czy wydzierżawiony a być może totalnie wyremontowany własnym, gminnym sumptem , zawsze będzie on pod kuratelą gminy.
Czyż nie o to chodziło naszej grupie pasjonatow, domagającej się takich własnie rozwiązań ? Zapewne ucieszy się AK kiedy ten post przeczyta , wiem , że nie do przecenienia jest rola Tomka Zymera. Ucieszą się pasjonaci zabytków Konstancina - pionek Agory i Traper. Ucieszą sie wszyscy, którym na sercu leży pielęgnowanie przeszłości.
Niech to co się dziś udało zdziałać dla uratowania 180-cio letniego budynku, będzie zachętą do tego, żeby uwierzyć, że casem niemozliwe staje sie możliwym. Tylko trzeba sie czasem odkleić od klawiatury komputera.
Czego sobie i Wam życzę.
Tytułem wyjaśnienia:
-wynajęcie to oddanie w najem samego budynku i części działki pod nim się znajdującej.
-dzierżawa to oddanie w najem budynku wraz z całą działka na której się znajduje.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-30 02:28 przez harmattan.