Artku, Mario, Maniu,
Gdzie byliście gdy Burmistrz i nasz urząd robili konsultacje społeczne tego projektu?
Bardzo przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. Jest to pusty śmiech przez łzy.
Burmistrz 5 rok udowadnia jak nie należy postępować w polityce rowerowej. Jeżeli w ogóle coś robi w tym aspekcie (a robi mniej niż mało) to robi to źle oraz bez konsutlacji z rowerzystami, mieszkańcami i NGO. Nie tylko w tej kwestii Burmistrz pokazuje, że "wie najlepiej" i nikt nie będzie mu mówił jak to ma wyglądać.
Ile km/m/mm ścieżek rowerowych Burmistrz wybudował przy drogach gminnych przez ostatnie 4 lata oraz ile planuje przez ten rok i kolejne?
Według WPI nie planuje nic ponad przebudowę ul. Przesmyckiego.
Nowi Radni zaczęli od podwyżki, Burmistrz przyjął. Jak wiemy są tacy, którzy nie przyjęli. Słyszymy o racjonalnych wydatkach i o oszczędzaniu gdzie się da. Czemu Burmistrz symbolicznie nie zaczął od siebie? Kwota podwyżki jest symboliczna więc jak znalazł na taki gest.
Potem Radni jednogłośnie przyjęli budżet. Teraz czas na jednogłośny wniosek o order za zasługi dla rozwoju infrastruktury w naszej gminie. Dopełni to tragi-farsy w tym temacie.
Z drugiej strony jak rozumiem Radni przegłosowali budżet, z którym się zapoznali bo raczej nad nim nie pracowali z racji, krótkiego stażu. Chyba, że ktoś jest kolejną kadencję (a są tacy).
Kolejna sprawa to wdrożenie dosyć szybko przez Burmistrz projektu "radni jako maszynki do głosowania". Póki co idzie jak po maśle.
Odnośnie projektu ścieżki na grobli. W budżecie jest bodajże 800tys zł. Projekt na 100% został przygotowany "z wolnej ręki" czyli bez przetargu. Po raz kolejny to zlecenie otrzymała firma, która standardy rowerowe opiera na polityce rowerowej z XIXw.? Choć to niby zlecający ustala wytyczne do projektu. A nasz urząd tak ustala wytyczne, że wokół parku zdrojowego została wdrożona organizacja ruchu bez 1m ścieżki rowerowej. Kierowcy, samochody ważniejsi.
To będzie ścieżka na raczej mało stabilnym gruncie nie jestem przekonany, że za taką kasę zbudujemy podbudowę, która spokojnie da równy asfalt. Kolejna sprawa jak ten asfalt będzie wyglądał za rok, pięć, dziesięć? Nie przesądzał bym o tym co jest lepszym rozwiązaniem typowo budowlanym na grobli - kostka (jeżeli w ogóle oby bez fazy) czy asfalt..
Tu trzeba konsultacji ze specjalistami, który nie było, nie ma i nie będzie.
Na marginesie - pytałem swego czasu o to gdzie znajdę listę umów zawartych przez urząd "z wolnej ręki"? W Warszawie wystarczy wejść do BIPu. U nas jest to jak rozumiem aura tajemnicy i informacja dla znajomych królika? Też się prosi o to by złożyć wniosek o informację publiczną i udsotępnienie przez urząd umów "z wolnej ręki" za ostatnie 4 lata.
Naturalnie przypominam wątek, który założyłem. Punkt 4:
http://www.konstancin.com/forum/read.php?8,43185
Czas leci.... a zmian "w dobrym klimacie" nie widać.