Panie Tomaszu
"oraz urzędnikom, którzy wreszcie po kilku latach zastoju (po odejściu pani Marii Podleśko) przygotowali skutecznie wnioski o dotacje unijne"
wydaje mi się że robiła to firma z zewnątrz nie urzędnicy.
to tak ad vocem.
co do wkładu własnego - Gmina nie musi tu chyba niczego dodatkowo deklarować ponieważ jest to prawdopodobnie refundacja poniesionych wydatków - ze środków własnych.
Stąd też środki, które ew. wpłyną stanowią dochód gminy - na dowolny cel.
Wskazuję, że w okresie mojej pracy to działanie było weryfikowane - tym niemniej jednak WFOŚiGW jest też dość zdesperowany, by wydatkować środki z obecnej perspektywy w związku z tym i - na ile mogę ocenić - kryteria uzyskania wsparcia są nieco łagodniejsze.
No i od 2011 r. zmieniła się też mapa inwestycji wod - kan.
Kluczowe dla uznania finansów projektu jest osiągnięcie jego wskaźników i celów - czyli zakładanego efektu ekologicznego - zatem albo już wiadomo że deklarowane 2 tys. się przyłączyły, względnie mieszkańcy zostaną nakłonieni do tego tak by ów efekt osiągnąć.\
Z tym były zawsze kłopoty ale też żaden z burmistrzów nie decydował się po środek w postaci decyzji administracyjnej nakazującej przyłączenie. Zakładam, że efekt ten jest możliwy do osiągnięcia.
maria
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-07-01 09:32 przez maria.