Wczoraj otrzymałem odpowiedź na interpelację związaną z uprawnieniami powiatu względem problemu WMB "Fal - Bruk". Odpowiedź udostępniłem na swojej stronie internetowej (aby przeczytać proszę kliknąć
TUTAJ) Dzisiaj na temat poruszony w interpelacji odbyłem również rozmowę ze Starostą Wojciechem Ołdakowskim.
Rozmowa ze Starostą Wojciechem Ołdakowskim okazała się ważniejsza od samej interpelacji, ale o niej będzie na końcu.
Zacznę od początku, czyli od interpelacji. Wnioskowałem w niej o to, aby wpisać do budżetu powiatu na 2016 r. kompleksowe, całoroczne badania powietrza wokół wytwórni asfaltu w Konstancinie-Jeziornie w godzinach pracy zakładu. Otrzymałem odpowiedź, że nie jest to ustawowym zadaniem powiatu.
W kwestii wydania przez Starostę pozwolenia na emisje dla zakładu na kolejne lata otrzymałem analizę warunków, które muszą zostać spełnione aby odmówić wydania pozwolenia.
W kwestii zażądania przeprowadzenia przez wytwórnię przeglądu ekologicznego (co jest uprawnieniem Starosty), otrzymałem odpowiedź że Starosta zwróci się o przeprowadzenie przez WIOŚ kontroli wielkości emisji z zakładu oraz wykonanie pomiarów poziomu substancji występujących w otoczeniu zakładu, ponieważ żądanie przeprowadzenia przeglądu ekologicznego musi się odbyć na podstawie aktualnych danych.
Dzisiaj rano odbyłem w Starostwie rozmowę dotyczącą problemów poruszonych w interpelacji ze Starostą Wojciechem Ołdakowskim. Poruszyliśmy temat przeprowadzenia całorocznych badań powietrza w godzinach pracy zakładu oraz pozwolenia na emisje.
Starosta w rozmowie ze mną zadeklarował, że jeśli władze gminy Konstancin-Jeziorna zwrócą się do władz powiatu o wsparcie finansowe w przeprowadzeniu całorocznych badań powietrza wokół zakładu, to on jest otwarty na to, aby przekazać środki budżetowe z budżetu powiatu na ten cel i współfinansować z gminą badania przeprowadzone na zlecenie gminy. Oznacza to, że piłeczka jest po stronie gminy.
Podsumujmy - władze gminy Konstancin-Jeziorna powinny wpisać do budżetu zadanie przeprowadzenia kompleksowych, całorocznych badań powietrza i zwrócić się z wnioskiem do powiatu o współfinansowanie tych badań.
To, w jakim zakresie powiat będzie współfinansować badania, to już sprawa negocjacji władz gminy z władzami powiatu.
Uważam, że jest to bardzo ważna wiadomość, która może przekonać władze gminy do zgody na całoroczne badania wokół wytwórni.
Starosta zadeklarował, że bardzo skrupulatnie podejdzie do sprawy wydania pozwolenia na emisje dla WMB "Fal-Bruk". Zapewnił mnie, że przede wszystkim leży mu na sercu zdrowie mieszkańców. Sprawa ma być bardzo rzetelnie zbadana.
Pozdrawiam,
Sergiusz Muszyński
Radny Powiatu Piaseczyńskiego z okręgu Konstancin-Jeziorna