Nadszedł więc czas na radykalne zmiany w zdrowym klimacie(...)
Aby tak się stało trzeba profesjonalnie zarządzać gminą i wyraźnie wskazać kierunki jej rozwoju. A oto one
(...)
UZDROWISKOWY CHARAKTER GMINY - to nadrzędny cel wokół którego winny być podporządkowane i spójne z nim wszystkie inne działania.
Aby można to osiągnąć należy
(...)
6/. podjąć rzeczowe rozmowy z właścicielem wytwórni mas bitumicznych ( asfalciarni )
nawet za cenę poniesienia pewnych kosztów lub zmian w mpzp , zmierzające
do przeniesienia zakładu w inne miejsce ,

(szkoda, że sam się pobudował wśród "smrodu" sosen 
.
. Tak więc "szlak" smrodu jest to pas od stawu, pralni w stronę kotłowni (nie wiem jak daleko sięga). Nie polecam, w takim razie, spacerów nad stawem
A tak bezpieczniej - nie ma sprawy
Hesia-Mela
Sama słyszałam, jak p.burmistrz Gadomska w ubiegłym roku, stwierdziła, że problemu nie ma.![]()
Brak jest skarg od mieszkańców w sprawie uciążliwości asfalciarni. Wizytacja w zakładzie przez p.burmistrz wypadła ok.
Do mnie nie docierają bezpośrednio wyziewy, ale dziwię się mieszkańcom, że milczą w tej sprawie.
Problem nie opisany urzędowo nie istnieje!!!
Jest Zarząd Osiedla Mirków, są radni z tego rejonu, są mieszkańcy ....
Tu trzeba pisać do UMiG nawet codziennie. Należy opisywać jak najbardziej dokładnie: kiedy, jak długo czuć było odór, z jakiego kierunku wiał wiatr, w jakiej odległości od asfalciarni dochodził smród.
Tylko AK tu nas informuje, że asfalciarnia pracuje.
Nie ma innego wyjścia jak się zorganizować. To w końcu są bloki. Za każdym razem zebrać podpisy chociaż 3-5 osób pod takim listem.
Na dzień dzisiejszy w urzędzie nie ma tematu asfalciarni!
A przepiękne wspomnienia o Wincentym Tyszkiewiczu, pradziadku mojej praprababki Marii Wilhelminy Karaszewicz-Tokarzewskiej, można znaleźć tu - gorąco polecam: [sources.ruzhany.info]
Ja nie jestem fanem formacji politycznej reprezentowanej przez pana przewodniczącego Rady Osiedla, ale skoro nikt inny nie potrafi skrzyknąć ludzi w Mirkowie, to chyba jego poproszę i zrobimy sobie zajazd na Świetlicową. Hajda na kunktatorów!