Droga Grapo. Od razu zgódźmy sie co do jednego. Tak , miejsc parkingowych na naszym osiedlu brakuje. Zwłaszcza w jego południowej części.
A teraz odniose się do kilku poruszonych przez Ciebie spraw.
Dodatkowo mieszkańcy parkujący swoje auta wzdłuż ul.Wilanowskiej zostali pozbawieni tego poprzez postawienie znaku "zakaz parkowania" który wyrósł po przebudowie drogi (...)
Ustawienie znaku zakazu jest w tym miejscu jak najbardziej zasadne. Po pierwsze- samochody parkujące na chodniku znakomicie utrudniały widoczność przy wyjeździe z ul.Mickiewicza. Czy trzeba przypominać do ilu tragicznych wypadków doszło na tym skrzyżowaniu ? Śmiem twierdzić , że wiele z nich spowodowane mogło być własnie tą ograniczona widocznością.
Po drugie- na tym chodniku rosną drzewa , nawet ich korony sa widoczne na zamieszczonym zdjęciu. Parkujące samochody + drzewa = brak przejścia dla pieszych a w szczególności dla matek z wózkami .
Oboki zielonego placu są także 3 ładnie zrobione miejsca z których tylko 1 nadaje się do korzystania bo na dwóch pozostałych od dobrych dwóch lat stoją kontenery do sortowania odpadów..
Przyjmuję to jako uwagę do Zarządu Osiedla. Osobiście sprawdzę , czy nie da sie tak ustawić tych kontenerów , aby nie blokowały miejsc parkingowych.
Oczywiście na Grapie powstała już inwestycja parkingowa ale nie w tej części i została ona podyktowana niedalekim położeniem banku, poczty i przychodni.
Tu sie nie zgodzę. Te niedawno oddane miejsca postojowe nie zostały zrobione dla klientów poczty i banku. Wystarczy spojrzeć na "obłożenie" placu w dzień i wieczorem kiedy te urzędy są już zamknięte. Otóż te miejsca postojowe służyć mają mieszkańcom. I według mnie tak się dzieje. Pojawiło się tu prawdopodobnie sporo pojazdów zabranych z parkingu strzeżonego , prywatnego przy ul. Piłsudskiego.
Miejsce to rozwiązało również problem parkowania na chodniku na odcinku od ronda JP II do ul. Kopernika. Tu było jeszcze gorzej , ponieważ samochody stały w części na chodniku ale jednocześnie wystawały na ul. Wilanowską , skutecznie zawężając pas ruchu. Zarząd Osiedla bardzo nalegał na p.Burmistrza aby ten plac zagospodarować pod parking jak najszybciej. Jak widać skutecznie.
Teraz mamy wielkie braki w infrastrukturze osiedlowej i nie mówię tutaj tylko o tym miejscu, bo tak samo jest na ul. Kopernika(Grapa),
Fakt na ul. Kopernika straszna ciasnota. Ale mnie się czasem wydaje , że niektórzy to gdyby mogli , najchętniej by zaparkowali w dużym pokoju

/ Przecież do wspomnianego , nowego parkingu maja dwa , no może trzy kroki. Tam są jeszcze wolne miejsca , ale dla niektorych to za daleko ?
Kończąc chcę poinformować , że złożyłem wniosek do komisji ładu aby ta z koleji wystapiła do p.Burmistrza o zabezpieczenie środków na budowę nowych miejsc parkingowych , własnie w tej części osiedla uwidocznionej na zdjęciu. Jest to przedłużenie ul. Literatów. Tam przy odpowiednim zagospodarowaniu terenu zmieści sie sporo samochodów.Pan Burmistrz już zna tę propozycję. W tym roku jeszcze nie uda sie uruchomic tej inwestycji ale pozostaje w sferze docelowych mozliwych działań Urzędu. Według mnie własnie największy problem to teren, teren , ktory można przeznaczyć na parkingi. Jesli widzisz Grapo takie miejsca , to wskaż je . Z całą pewnością ktoś oceni czy będą to miejsca odpowiednie.