mania
Nikogo nie cytuję, sama pomyslałam. Moze dlatego, ze nigdy przed nikim nie kłaniałam się w pas. Przecież nie może byc państwa w państwie. Metsa jest na terenie gminy, a nie gmina na terenie Metsy i to ona powinna się dostosować do planów zagopspodarowania, a nie samorząd do zamierzeń fabryki. Oni mogą prosić samorząd o uwzględnienie tego czy tamtego, ale nie żądać.
Po pierwsze, Metsa niczego nie żąda, przedstawiła zaledwie swoje wstępne koncepcje zagospodarowania terenu, na co gmina nie odpowiedziała.
Po drugie,
jeśli Metsa sprzeda teren pod bazy logistyczne i uciążliwe usługi, to właśnie dostosuje się tym samym do obowiązującego planu zagospodarowania Mirkowa z 2002 roku, który zgodnie z ekspertyzą prawną wykonaną na zlecenie gminy w styczniu 2011 dopuszcza niemal wyłącznie tylko takie formy zagospodarowania terenu. Metsa nie musi o nic gminy prosić, żeby takie pozwolenia na budowę uzyskała od starostwa ona sama, albo przyszły nabywca tych gruntów. Może się to stać nawet już za parę miesięcy, chocby pan burmistrz wysyłał w tej sprawie protesty nawet do Strasburga i do Watykanu.
Po trzecie, czy gdybyś Ty Maniu na swojej własnej działce chciała postawić to, co dopuszcza zatwierdzony dla tego terenu przez gminę plan miejscowy, to ja mógłbym powiedzieć, że jako radny się nie zgadzam, bo to Mania jest na terenie gminy, a nie gmina na terenie Mani? Przecież to absurd. Gmina zatwierdzając taki plan miejscowy w roku 2002 zezwoliła właścicielom na takie właśnie katastrofalne dla gminy inwestycje i to gmina teraz powinna chcieć ten ogromny błąd naprawić.
mania
Jak na razie postawili gmine pod sciana, zakręcając kurek od oczyszczalni, kilka miesięcy przed terminem - miała działać do końca 2012r
Jeśli chodzi o oczyszczalnię, to Metsa niczego takiego nie zrobi, ponieważ stara oczyszczalnia przechodzi w najbliższych tygodniach (prawie na pewno) na własność firmy SAUR i po podpisaniu umowy z gminą ma działac jeszcze przez dwa lata, aż do czasu oddania do użytku nowej, na dodatek - po gwarantowanej starej cenie 2,75 zł / m3. Natomiast Metsa wypowiedziała (nie przedłużyła) umów wspólnot mieszkaniowych z Mirkowa na ogrzewanie bloków, które to umowy wygasają z końcem lipca 2011.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-13 23:45 przez Tomasz Zymer.