Polityka lokalna i samorząd :  Konstancin.com - Forum mieszkańców miasta i gminy Konstancin-Jeziorna The fastest message board... ever.
Miejsce do rozmów o polityce wyłącznie lokalnej. Żadnych popisów.
Moderacja: Bartek 
Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZalogujPodgląd do wydruku
Strony: <--|<-...2324252627282930313233...->|-->
Bieżąca strona: 28 z 99
Re: Ustawa Śmieciowa. Przed 1.lipca wypowiedz umowę z f-mą odbierającą odpady (zob. na s.19)
Wysłane przez: maniamania (Moderator)
Data: 18 mar 2013 - 15:48:16

Przestan labidzić, masz pomysł - napisz / zadzwoń / wdepnij do urzędu i powiedz. Albo poczekaj na rozwój wypadków. Może się gmina, powiat, Polska nie zawali?

Opcje: OdpowiedzCytuj
Re: Ustawa Śmieciowa. Przed 1.lipca wypowiedz umowę z f-mą odbierającą odpady (zob. na s.19)
Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.t-mobile.pl)
Data: 18 mar 2013 - 16:32:16

obiektywnie rzecz ujmując to nic się nie zawali bo zawsze można dociążyć jakimiś opłatami obywateli...przynajmniej tych uczciwie płacących... ;)

Wysłane przez: HammerHammer (---.opera-mini.net)
Data: 18 mar 2013 - 17:57:21

przyklad z Poznania. Od 2016 powinna zaczac dzialac spalarnia odpadow i od wtedy oplaty wzrosna. Koszt budowy bagatela 2 miliardy zlotych.

Data: 18 mar 2013 - 19:23:18

Artek_Bartek
obiektywnie rzecz ujmując to nic się nie zawali bo zawsze można dociążyć jakimiś opłatami obywateli...przynajmniej tych uczciwie płacących... ;)

I dociążyć tych co wyrzucali do lasu, i trzeba było po nich sprzątać.

Cholernie Was uwiera ta znowelizowana ustawa. Nie uwiera Niemców, Szwedów, Austriaków, Finów i in.

Wysłane przez: HammerHammer (---.opera-mini.net)
Data: 18 mar 2013 - 20:09:21

uwiera mnie bzdurny sposob naliczania podatku.

Jak tylko Polacy stana sie takim spoleczenstwem jak Niemcy w kwestii przestrzegania prawa to nie bede mial nic przeciwko takiej metodzie, a nawet od rzeczywistej ilosci odpadow.

Wysłane przez: daramisdaramis (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 18 mar 2013 - 20:17:38

mania

Artek_Bartek

I dociążyć tych co wyrzucali do lasu, i trzeba było po nich sprzątać.

Cholernie Was uwiera ta znowelizowana ustawa. Nie uwiera Niemców, Szwedów, Austriaków, Finów i in.

A JAK ZAMIERZASZ ZMUSIĆ ICH DO PŁACENIA?

Jeżeli ktoś do tej pory wyrzucał do lasu, to po zmianie systemu na pewno zmieni swój światopogląd na propaństwowy i proekologiczny:
-złoży deklarację,
-wpuści ankietera i odpowie uczciwie na jego pytania,
-odbierze i przyjmie do wiadomości decyzję Burmistrza o ustaleniu wysokości podatku,
-sumiennie zapłaci podatek śmieciowy, tak jak płaci podatek od nieruchomości...
-...

marzenia są piękne

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.31.230.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 18 mar 2013 - 22:00:36

Mania
Cholernie Was uwiera ta znowelizowana ustawa
Mnie uwiera wiele ustaw jednak bardziej od samych bzdurnych zapisów wielu z nich uwiera mnie fakt bezrefleksyjnego wprowadzania tych zapisów w życie...
Ciebie Maniu nie uwieraja wątpliwości odnośnie przyjętych u nas rozwiązań bo zdaje sie przyjmujesz racje przekazywane przez włodarza...
Szkoda, ze wyraz troski o to, jak będzie odbierasz jak jakiś osobisty atak i demagogicznie zarzucasz niektórym zła wole...
Ja przyjąłem juz do wiadomości, ze nic sie nie zmieni bo nie tylko nie ma ku temu woli, ale i...nie da sie...
Deklaracje wypelnie...oby jednak juz niebawem nie okazało sie, ze brak dyskusji przed przyjętym rozwiązaniem i po wprowadzeniu możliwości jego zmiany było błędem, za ktory zapłacimy podwójnie...

Wysłane przez: Tomasz ZymerTomasz Zymer (185.15.0.---)
Data: 18 mar 2013 - 22:14:57

Ja się obawiam czegoś innego: ataków ad hoc na wybranych "przypadkowo" mieszkańców pod hasłem "nie segregujesz - ukrywasz lokatorów - oszukujesz gminę". Mieliśmy próbki na przykładzie zapisów statutu uzdrowiska w kwestii reklam. Pana od (zdaje się) pierogarni wezwali do sądu i wygrał. Trzy inne firmy z okolic Pułaskiego też wezwali, sprawy w toku. Dziesiątek innych firm na tej i okolicznych głównych ulicach nikt nie ruszył z nieznanych powodów. Pierogarnia szyldu mieć nie może, ale Simply czy Biedronka już mogą bez problemów, a niektóre firmy mogą mieć nawet bilboard przy głównej ulicy 800m od swojej siedziby. Wszystko to śmierdzi nierównym traktowaniem podmiotów gospodarczych i podejrzeniami o znacznie gorsze sprawki. Tak bywa, kiedy gmina zaczyna bawić się w szeryfa, zamiast szukać rozwiązań prostych i systemów mających zdolność samopodtrzymywania się.

Data: 18 mar 2013 - 23:23:53

Artek_Bartek

Mania
Cholernie Was uwiera ta znowelizowana ustawa
Mnie uwiera wiele ustaw jednak bardziej od samych bzdurnych zapisów wielu z nich uwiera mnie fakt bezrefleksyjnego wprowadzania tych zapisów w życie...
Ciebie Maniu nie uwieraja wątpliwości odnośnie przyjętych u nas rozwiązań bo zdaje sie przyjmujesz racje przekazywane przez włodarza...

Nie uwierają, bo widzę co się dzieje np. Warszawie - opłaty z sufitu.

Nic mi włodarz nie przekazywał, że mam pisać/ mówić tak czy siak. Za stara jestem, żeby mnie ktoś pouczał.
A Ty Artek_Bartek jesteś za młody, żeby mnie dyscyplinować. Mogę mieć własne zdanie, bo ze smieciami wojuję od 2005r

Uchwała mi się spodobała od pierwszego wejrzenia, co wyraziłam wobec wielu świadków na komisji RiOŚ kilka mies. temu. Nawet pochwaliłam, że już nareszcie i dobrze zrobiona.

Nie uwierają mnie rozwiązania, bo odkąd mieszkam w Kcinie, płacę za każdy kubeł "jak za zboże" i nie uzupełniam miejskich smietniczek. Wiem z rozmów wysłuchanych i podsłuchanych np. w autobusie oraz pogaduszek na forum, że dla wielu rodaków, zwłaszcza tych co nie mieli smieci wliczonych do czynszu, że podatek smieciowy jest szokiem, bo można śmiecie spalić, zakopać, wrzucić za płot sasiadowi.

Kilka lat temu porobiłam mnóstwo zdjęć, żeby pokazać naszym samorządowcom, co się w Kcinie robi ze smieciami, żeby podjęli jakieś działania.
Nawet zrobiłam prezentację i pokazałam radnym. Na to jeden z nich (do dziś jest radnym): - A co nam pani pokazuje takie pasudztwa, nie ma to gminie ładnych miejsc?

Wysłane przez: HammerHammer (195.116.92.---)
Data: 19 mar 2013 - 07:43:28

Tylko problem w tym Maniu, że jeżeli ludzie do tej pory kombinowali to czemu mają teraz niekombinować?

Wystarczy, że się przemeldują gdzieś indziej (a Polak potrafi to zrobić, np. płacąc komuś aby zameldował mu dziecko żeby się dostało do szkoły/przedszkola...) i już będą placić za 1 osobę zamiast pięciu. Ale wtedy, aby się nie wydało nie będą składać na siebie donosu (występować o worki do UMiGu) tylko dalej będą to wozić do lasu. Rano jak szedłem to zobaczyłem taki obrazek: kosz miejski ktoś zniszczył i został po nim daszek, ale pod tym daszkiem już leży świeża torebka ze śmieciami. I tak jest co rano.

System musi być prosty i bez możliwości kombinowania. Opłata musi wynikac z prostych kryteriów (od gospodarstwa, powierzchni lokalu...), a nie niesprawdzalnego oświadczenia i odbierać każdą ilość bez zamawiania dodatkowych worków. Bo się zaczną przepychanki w stylu "mój narzeczony tylko tu pomieszkuje", "moja dziewczyna tu nie mieszka tylko śpi". A w sądzie Burmistrz musiał by udowodnić "zamiar stalego przebywania". Co jak widać po reklamach nie jest proste. Na budynku gdzie mieści się urząd (Limba) są reklamy oferty Orange, które też są nielegalne. I co?

Ustawa Śmieciowa - pytania i odpowiedzi MOŚ i co należy zrobić już dzisiaj
Data: 19 mar 2013 - 13:03:28

zajrzyj na str MOŚ [naszesmieci.mos.gov.pl]
- może znajdziesz odpowiedź na targające Twym jestestwem wątpliwości

Co trzeba zrobić jak najszybciej - zajrzyj tu: [www.konstancin.com] - umieściłam informacje, które mogą się przydać, żeby nie bładzić i zdążyć na czas.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-19 13:09 przez mania.

Re: Ustawa Śmieciowa - pytania i odpowiedzi MOŚ i co należy zrobić już dzisiaj
Wysłane przez: HammerHammer (195.116.92.---)
Data: 19 mar 2013 - 13:41:33

Te pytania i odpowiedzi są infantylne i nic nie wnoszą.

Chyba, że dla Ciebie odpowiedź na pytanie jak najbardziej wiarygodnie i miarodajnie ustalic stawkę gdy gmina wybierze opłatę od osoby MŚ odsyła do danych GUSu i ogólnych szacunków, ale nie ma mowy o weryfikacji ankiet.

I jest też mowa o tym, co można wyczytać w ustawie, że Gmina może zakupić pojemniki sama. Dla obywatela nie ma żadnej różnicy czy koszt tego pojemniki wniesie w postaci wyższego podatku smieciowego, osobnej opłaty dla gminy lub kupi sobie w sklepie. Bo i tak zapłaci. Ale jak sam kupi to tylko utrudni życie firmie odpadowej. A może nawet zapłacić w sklepie więcej bo przy hurtowych zakupach łatwiej o niższą cenę.

Ale u nas "się nie da".

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-19 13:46 przez Hammer.

Re: Ustawa Śmieciowa. Co trzeba zrobić teraz - zob na s. 28
Data: 19 mar 2013 - 14:18:26

Maniu, mam dwa pytania:

1. W informacji w dziale z powiadomieniami urzędowymi napisałaś:

"przed 15.kwietnia złozyć w UMiG dwa wypełnione dokumenty:
?Deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi
?Deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi"

Czy przypadkiem nie zapomniałaś jeszcze o trzecim dokumencie, a mianowicie: deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi? smiling smiley ;)

2. W tym samym miejscu napisałaś:
"Być może odwiedzi Cię ankieter, który sprawdzi czy dobrze wypełniłeś deklarację lub pomoże wypełnić jesli jeszcze nie złozyłeś."

Jeśli ten ankieter odwiedzi mnie tylko "być może", to PO CHOLERĘ płacimy z budżetu gminy za tych ankieterów taką dużą sumę pieniędzy? Nie ma jakiejś jasnej rozpiski, który ankieter gdzie chodzi i kiedy? Przecie to nawet ksiądz w kościele mówi, kiedy będzie chodził po kolędzie!

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.t-mobile.pl)
Data: 19 mar 2013 - 14:34:51

A Ty Artek_Bartek jesteś za młody, żeby mnie dyscyplinować. Mogę mieć własne zdanie, bo ze smieciami wojuję od 2005r
po 1 nie wiem w którym momencie niby Ciebie dyscyplinowałem
po 2 odniesienie się do mojego wieku nie ma specjalnego znaczenia dla meritum dyskusji
po 3 nikt Tobie wyrażania zdania nie zabrania....jednak...nie zabraniaj proszę mieć komuś nieco odrębnego
choć i to po 4 - zdaje się, że wojujemy we wspólnej sprawie...a ja znacznie wcześniej niż w 2005 wrzuciłem z powrotem do samochodu gościowi niedopałka, którego on na światłach ciepnął za okno ;)
tylko...po 5...ja - podobnie jak Hammer - mam wątpliwości, że nie tak szybko będzie wszystko tak pięknie jak wszyscy sobie wyobrażamy, że być powinno...
osobiście mam dość wyciągania z rowu koło mnie paczek po jakimś miłośniku margaryny Delmy...podobnie mam dość oglądania worów śmieci w rowach (np. dziś widziałem takich kilkanaście na drodze od Bielawy do Okrzeszyna i dalej w stronę Zawad...)
cwaniaków musimy tępić na wszystkie sposoby...dlatego bardzo ważne jest, by Urząd uznał, że przyjął maksymalnie efektywne zasady dla tego systemu (a są wątpliwości czy takowe przyjął...)
życzę, by sobie z problemami poradził bo nie ma mojej zgody na to, bym ponosił kolejny podatek na nieefektywny aparat urzędniczy...

Deklaracja z planety Ziemia
Data: 19 mar 2013 - 15:24:15

Właśnie wypełniłem deklarację. Zajęło to 5 minut na komputerze.

W rubryce "Cel złożenia deklaracji" zaznaczyłem: "złożenie deklaracji". To może się komuś wydać dziwne, ale przecież celem życia jest także życie samo w sobie.

Zdziwiło mnie nieco, że urząd żąda ode mnie podania nazwy kraju, województwa, powiatu i gminy, w których znajduje się moja nieruchomość. W końcu w nagłówku deklaracji stoi jak byk, że jest to załącznik do uchwały naszej gminy i że obowiązuje tylko w naszej gminie. Szybko jednak uświadomiłem sobie, że złośliwi mieszkańcy mogliby wysłać tę deklarację np. do Zakopanego, a przy takiej deklaracji - burmistrz i tak ją odnajdzie. Przypomniałem sobie od razu o zmieniającej się z dnia na dzień technologii i dopisałem u góry: planeta: Ziemia; układ słoneczny: piętnasty po lewej na końcu Drogi Mlecznej. Teraz już trafi na pewno.

UMiG nasz czuwa
UMiG nasz słucha
Zajrzy do kubła
Zajrzy do brzucha
Wykryje kłamstwa obywateli
czy przy sobocie, czy przy niedzieli...

Dalej już nie miałem żadnych kłopotów z wypełnieniem druku. Jako radny wiem, jakie opłaty uchwaliliśmy, więc przy punkcie "wybierz stawkę podstawową / wybierz stawkę obniżoną" nie musiałem przeszukiwać strony gminnej ani BiPu, żeby się dowiedzieć, jakie to mianowicie są stawki. Gdybym radnym nie był, musiałbym takie poszukiwania przeprowadzić, chyba, że odwiedziłby mnie ANKIETER. Teraz już rozumiem rolę ankieterów: mają oni mianowicie napisane "10 zł" na lewej dłoni,. "15 zł" na prawej, a zatrudniając głuchoniemych, urząd oszczędza na kosztach pracy i wspiera niepełnosprawnych.

Na koniec bardzo ubawiło mnie zdanie "Na nieruchomości znajduje się kompostownik". Przekreśliłem "Na", dopisałem z boku "W granicach / Na terenie" oraz czerwonym ołówkiem "rusycyzm!" Ma się jednak te belferskie przyzwyczajenia...

Zastanawiałem się, kto spłodził coś takiego i z kogo mam się śmiać (czy nad kim litować), kiedy nagle przypomniałem sobie, że to ja sam ( sad smiley ) jako radny przyjąłem tę deklarację po ok. 12 godzinach dyskusji w komisjach. Po tej nagłej konstatacji straciłem zupełnie rezon i poszedłem zaparzyć sobie mocnej herbaty.

nieoficjalny rzecznik sieciowy gminy
2. przed 15.kwietnia złozyć w UMiG dwa wypełnione dokumenty:
?Deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi
?Deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi
Druki deklaracji do skopiowania oraz wyjaśnienia znajdziesz na str. [www.konstancinjeziorna.pl]

Maniu, żebyś nie musiała się głowić nad moją zagadką o "dwóch dokumentach", które każesz wszystkim obywatelom wypełnić (w dziale "komunikaty urzędowe"), wyjaśniam: na stronie UMiG deklaracja dostępna jest w formatach Word i pdf. Można oczywiście wypełnić w obu, ale nie ma takiego obowiązku smiling smileysmiling smileysmiling smiley

Wysłane przez: KlaudiuszKlaudiusz (---.knc.pl)
Data: 19 mar 2013 - 15:47:23

Ja wypełniając deklarację dowiedziałem się, że zmieniłem miejsce zamieszkania smiling smiley

Kilka lat temu do drzwi mych w pięknie położonej miejscowości - wtedy nazywała się Obory - zapukała znana aktorka, pytając o dom do sprzedaży, wystawiony w sąsiedztwie. Prosiła o potwierdzenie, że dom ów znajduje się w Konstancinie-Jeziornie... niestety, wyprowadziłem ją z błędu. Przy wypełnianiu ankiety jw okazało się że Obory nie istnieją na mapie gminy smiling smiley ("Lądek, Lądek Zdrój to owszem, ale Londyn? Nie ma takiego miejsca" grinning smiley)

Proszę o zerknięcie do opisu., punkt 5. By upewnić się, że nie jestem wielbłądem, a w dowodzie osobistym stoi jak wół - zamieszkały miejscowość Obory - zadzwoniłem do Wydziału Rolnego etc. z zapytaniem, okazało się że wg pracowników tegoż wydziału Obory to część Konstancina! Jak Mirków, Grapa, etc.... nie piszcie mi nic o statusie Osiedla bo o tym wiem wszystko grinning smiley

Więc nie wiem czy to Rada Miejska ustaliła, czy Wydział Rolny samozwańczo granice miasta zmienił, cieszę się że niedługo Urząd wyda mi nowy dowód osobisty, już z właściwym adresem zamieszkania smiling smiley pojawię się tam niedługo w tym celu grinning smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-19 15:48 przez Klaudiusz.

Wyjaśnienie na zapytanie będąc radnym
Data: 19 mar 2013 - 16:48:25

W odpowiedzi na zapytanie: będąc radnym obywatel Klaudiusz Nick zadał pytanie zatem łóprzejmie informuję, że:

- Rada Miejska w bieżącej ani poprzedniej kadencji nie zmieniała granic miasta Konstancin-Jeziorna.
- Ostatnie takie zmiany weszły w życie z dniem 1 stycznia 2006 roku i zostały ujęte w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 roku w sprawie ustalania granic niektórych gmin i miast oraz nadania miejscowościom statusu miasta (Dz. U. z 2005 r. Nr 141, poz. 1185). W powiecie piaseczyńskim zmiana granic miasta Konstancin-Jeziorna polegała wówczas na przyłączeniu części obszaru wsi Bielawa o powierzchni 50,58 ha.
- tereny osiedla Obory, położone w tak pięknych okolicznościach przyrody, nie znajdują się w granicach miasta Konstancin-Jeziorna, chociaż granica miasta przebiega ul. Literatów do starej drogi wiodącej od pałacu w kierunku dzisiejszego osiedla Elsam i dalej wzdłuż skarpy z powrotem do Grapy (patrz np. [bip.konstancinjeziorna.pl] ).
- możliwe jednak, że ze względu na ruchy kontynentalnych płyt tektonicznych nastąpiły w ostatnich latach lokalne przesunięcia granicy miasta, w wyniku których nieruchomość obywatela znalazła się już w jego granicach. Można to łatwo sprawdzić: jeśli mapy do kanalizacji wydają obywatelowi w skali 1:10000, to znaczy, że mieszka w mieście, a jeśli 1:25000 - to na wsi. Ja mam moją kanalizację na obszarze obu tych map (z wielką dziurą w miejscu studzienki zbiorczej), gdyż dzięki zabiegom radnych poprzedniej kadencji mam bramę w mieście, a dom na wsi.

Tyle będąc radnym w odpowiedzi na zapytanie obywatela.

Re: Ustawa Śmieciowa - pytania i odpowiedzi MOŚ i co należy zrobić już dzisiaj
Wysłane przez: BielauBielau (---.adsl.inetia.pl)
Data: 19 mar 2013 - 18:32:46

Odkąd w wydziale rolnym zagnieździła się ludność napływowa takie błędy są na porządku dziennym. Dajmy im trochę czasu, niech się nieco oswoją z komplikacjami układu osadniczego naszej gminy smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-19 18:33 przez Bielau.

Wysłane przez: czaknoris (---.adsl.inetia.pl)
Data: 19 mar 2013 - 18:38:56

Podczas "oswajania" pobiera się połowę wynagrodzenia, czy może jest specjalny dodatek mobilizujący do szybszej aklimatyzacji na stanowisku pracy?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-03-19 18:39 przez czaknoris.

Data: 19 mar 2013 - 22:42:36

Maniu, żebyś nie musiała się głowić nad moją zagadką o "dwóch dokumentach", które każesz wszystkim obywatelom wypełnić (w dziale "komunikaty urzędowe", wyjaśniam: na stronie UMiG deklaracja dostępna jest w formatach Word i pdf. Można oczywiście wypełnić w obu, ale nie ma takiego obowiązku

Tomaszu Radny jestem niezmiernie wdzięczna za korektę, w starej głowie utkwiło mi że były dwie uchwały, co mi sie przełozyło na dwie deklaracje i bezmyslnie skopiowałam, i wrzuciłam. sad smiley A powinnam się zabić o sosnę, taki obciach!

Już poprawiłam w odnośnym dziale forum. Widzę że na gminnej stronce też została "jedna" deklaracja, PDF znikł

Strony: <--|<-...2324252627282930313233...->|-->
Bieżąca strona: 28 z 99

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.