Właśnie wypełniłem deklarację. Zajęło to 5 minut na komputerze.
W rubryce "Cel złożenia deklaracji" zaznaczyłem: "złożenie deklaracji". To może się komuś wydać dziwne, ale przecież celem życia jest także życie samo w sobie.
Zdziwiło mnie nieco, że
urząd żąda ode mnie podania nazwy kraju, województwa, powiatu i gminy, w których znajduje się moja nieruchomość. W końcu w nagłówku deklaracji stoi jak byk, że jest to załącznik do uchwały naszej gminy i że obowiązuje tylko w naszej gminie. Szybko jednak uświadomiłem sobie, że złośliwi mieszkańcy mogliby wysłać tę deklarację np. do Zakopanego, a przy takiej deklaracji - burmistrz i tak ją odnajdzie. Przypomniałem sobie od razu o zmieniającej się z dnia na dzień technologii i dopisałem u góry: planeta: Ziemia; układ słoneczny: piętnasty po lewej na końcu Drogi Mlecznej. Teraz już trafi na pewno.
UMiG nasz czuwa
UMiG nasz słucha
Zajrzy do kubła
Zajrzy do brzucha
Wykryje kłamstwa obywateli
czy przy sobocie, czy przy niedzieli...
Dalej już nie miałem żadnych kłopotów z wypełnieniem druku. Jako radny wiem, jakie opłaty uchwaliliśmy, więc przy punkcie "wybierz stawkę podstawową / wybierz stawkę obniżoną" nie musiałem przeszukiwać strony gminnej ani BiPu, żeby się dowiedzieć, jakie to mianowicie są stawki.
Gdybym radnym nie był, musiałbym takie poszukiwania przeprowadzić, chyba, że odwiedziłby mnie ANKIETER. Teraz już rozumiem rolę ankieterów: mają oni mianowicie napisane "10 zł" na lewej dłoni,. "15 zł" na prawej, a zatrudniając głuchoniemych, urząd oszczędza na kosztach pracy i wspiera niepełnosprawnych.
Na koniec bardzo ubawiło mnie zdanie "Na nieruchomości znajduje się kompostownik". Przekreśliłem "Na", dopisałem z boku "W granicach / Na terenie" oraz czerwonym ołówkiem "rusycyzm!" Ma się jednak te belferskie przyzwyczajenia...
Zastanawiałem się, kto spłodził coś takiego i z kogo mam się śmiać (czy nad kim litować), kiedy nagle przypomniałem sobie, że
to ja sam (

) jako radny przyjąłem tę deklarację po ok. 12 godzinach dyskusji w komisjach. Po tej nagłej konstatacji straciłem zupełnie rezon i poszedłem zaparzyć sobie mocnej herbaty.
nieoficjalny rzecznik sieciowy gminy
2. przed 15.kwietnia złozyć w UMiG dwa wypełnione dokumenty:
?Deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi
?Deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi
Druki deklaracji do skopiowania oraz wyjaśnienia znajdziesz na str. [www.konstancinjeziorna.pl]
Maniu, żebyś nie musiała się głowić nad moją zagadką o "dwóch dokumentach", które każesz wszystkim obywatelom wypełnić (w dziale "komunikaty urzędowe"), wyjaśniam: na stronie UMiG deklaracja dostępna jest w formatach Word i pdf. Można oczywiście wypełnić w obu, ale nie ma takiego obowiązku