Mamy kolejne radosne ogłoszenie urzędowe na gminnej stronie:
[
www.konstancinjeziorna.pl]
Zacytuję w całości:
"W związku z licznymi pytaniami wydział ochrony środowiska konstancińskiego magistratu przypomina, że odbiorcą opłat z tytułu odbioru i zagospodarowania odpadów jest gmina Konstancin-Jeziorna. Co ważne, bez prowizji wpłat można dokonywać w Banku Spółdzielczym lub na poczcie.
W poniedziałek (15 lipca) mija termin płacenia za śmieci komunalne. W odpowiedzi na liczne telefony mieszkańców przypominamy, że odbiorcą opłat z tytułu odbioru i zagospodarowania odpadów jest Gmina Konstancin-Jeziorna, ul. Warszawska 32, 05-520 Konstancin-Jeziorna.
Opłaty można dokonywać bez dodatkowych prowizji w oddziałach Banku Spółdzielczego w Konstancinie-Jeziornie i Piasecznie, a także w placówkach Poczty Polskiej na otrzymany z urzędu indywidualny numer rachunku bankowego."
Kto napisał tego gniota? Ta sama osoba, która spłodziła kilka tysięcy papierów sygnowanych anonimem i nie wpadła nawet na to, żeby przystawić urzędową pieczątkę w nagłówku?
Poza nazwą odbiorcy, przydałaby się jeszcze treść pola "tytułem". Może mam wpisać: "na pół litra dla burmistrza za to, że tak świetnie odbiera moje śmieci"? Taki przelew też przejdzie
.
Dalej możemy przeczytać, że termin mija w poniedziałek 15 lipca...
A ja myślałem, że termin mija 15 każdego miesiąca i co najwyżej pierwszą w historii opłatę należy wnieść do 15 lipca... Tylko zapomniano napisać którego roku, bo przecież kolejny poniedziałek 15 lipca będzie już w 2019 roku! Może urzędowi się nie spieszy, a ja kaski trochę zaoszczędzę? Skoro podatków od firm nie ściągają zajadle, to może na moją opłatę poczekają do poniedziałku, do 15 lipca, 2019?
Z tego ogłoszenia niektórzy mogą wywnioskować, że trzeba zapłacić za pół roku, rok, albo nawet półtora (bo przecież poszła informacja o tym, że Lekaro odbiera przez 1,5 roku) z góry. A może trzeba zapłacić tylko raz, kwotę wyszczególnioną na tym świstku, do 15 lipca i później już nie?
Czy te opłaty w każdej placówce Poczty Polskiej bez opłat? Mogę opłacić jak będę przejazdem w Urzędzie w Pcimiu Dolnym?
I dziwią się, że im ludzie dupę zawracają...
P.S. Kto pierwszy zauważy poważny błąd merytoryczny w tym ogłoszeniu, w jego meritum?
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-07-11 22:41 przez czaknoris.