T E R M I N A R Z posiedzeń Komisji Rady Miejskiej do 5 września 2012
Wysłane przez:
Tomasz Zymer
(---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 27 sie 2012 - 09:46:32
Uzupełniam informacje Mani dotyczące posiedzeń komisji na podstawie informacji uzyskanych z Biura Rady Miejskiej w ostatni piątek:
T E R M I N A R Z posiedzeń Komisji Rady Miejskiej do 5 września 2012
28.08.2012r. (wtorek) godz. 16.10 Komisja Ładu Przestrzennego i Spraw Komunalnych
Tematy:
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXV sesję.
2. Informacja o planowanych zmianach w gospodarowaniu odpadami komunalnymi na terenie Gminy Konstancin-Jeziorna.
3. Sprawy bieżące.
29.08.2012r. (środa) godz. 16.15 Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska
Tematy:
1. Fundusz sołecki ? stan realizacji 2012r. ? informacja pisemna zgodnie z wcześniejszym wnioskiem Komisji.
2. Opiniowanie projektów uchwał na XXV sesję.
3. Korespondencja i sprawy różne.
30.08.2012r. (czwartek) godz. 16.30 Komisja Rewizyjna
Tematy:
1. Sprawozdanie z działalności komisji -I półrocze 2012r. , przedstawienie problemów dotyczących organizacji pracy komisji.
2. Bieżące sprawy, korespondencja.
30.08.2012r. (czwartek) godz. 18.30 Komisja Budżetu, Inwestycji i Spraw Majątkowych
Temat:
Zaproszeni: Burmistrz Kazimierz Jańczuk.
04.09.2012r. (wtorek) godz. 18-ta Komisja Uzdrowiskowa, Zdrowia i Opieki Społecznej
Tematy:
2. Korespondencja.
3. Sprawy różne.
05.09.2012r. (środa) godz. 17.00 Doraźna Komisja ds. Zagrożeń Powodziowych
Tematy:
1. Problemy podtopień na terenie osiedla ?U Siebie?.
2. Udrożnienie rowu na terenie Borowiny.
3. Sprawy różne.
Byłem na dzisiejszej Radzie i zaimponował mi Pan swoją postawą. Szkoda że nie jestem Waszym obywatelem ;). Niestety ja wymiękłem jak zobaczyłem p. Skowrońskiego. Miałem składnie przygotowane przemówienie, ale zostałem wyprowadzony z równowagi gdy opowiadałem o naszej szkodzie .
Wysłane przez:
Tomasz Zymer
Data: 07 wrz 2012 - 08:52:20
11.09.2012r. (wtorek) godz. 1630 Komisja Ładu Przestrzennego i Spraw Komunalnych
Temat:
1. Zgłoszenie wniosków do projektu budżetu na rok 2013 z zakresu działania komisji
2. Sprawy różne i korespondencja
Zaproszeni : Burmistrz Kazimierz Jańczuk.
20.09.2012r. (czwartek) godz. 17-ta Komisja Bezpieczeństwa, Oświaty, Kultury i Sportu
Temat:
1. Współpraca z organizacjami pozarządowymi
21.09.2012r. (piątek) godz. 16.30 Komisja Ładu Przestrzennego i Spraw Komunalnych
Tematy:
1. Analiza sprawozdania z przebiegu wykonania budżetu za I półrocze 2012r. Wydziałów: Dróg Gminnych, Ochrony Środowiska i Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Gruntami oraz Gospodarki Komunalnej i Spraw Lokalowych.
(aktualizowane o godz. 14.14)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-09-12 12:14 przez Tomasz Zymer.
27.09.2012r. (czwartek) godz. 16.00 Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska
Tematy:
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję Rady Miejskiej.
27.09.2012r. (czwartek) godz. 1800 Komisja Budżetu, Inwestycji i Spraw Majątkowych
Tematy:
1. Analiza informacji z przebiegu wykonania budżetu za I półrocze 2012r.
2. Omówienie wniosków do budżetu na rok 2013.
Wysłane przez:
Tomasz Zymer
Data: 28 wrz 2012 - 09:09:29
01.10.2012r. (poniedziałek) godz. 17-ta Komisja Bezpieczeństwa, Oświaty, Kultury i Sportu
Tematy:
1. Program Współpracy Gminy Konstancin-Jeziorna z organizacjami pozarządowymi oraz podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na rok 2013
2. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję Rady Miejskiej
3. Realizacja zadań oświatowych w Gminie Konstancin-Jeziorna za poprzedni rok szkolny (w tym wyniki sprawdzianów i egzaminów zewnętrznych)
4. Sprawy różne i korespondencja
03.10.2012r. (środa) godz. 16 15 Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska
Tematy:
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję Rady Miejskiej.
(w/s podziału Gminy Konstancin-Jeziorna na stałe okręgi wyborcze oraz ustalenia ich granic, numerów i liczby radnych wybieranych w każdym okręgu oraz w/s podziału Gminy Konstancin-Jeziorna na stałe obwody głosowania, ustalenia ich numerów, granic oraz siedzib obwodowych komisji wyborczych)
03.10.2012r. (środa) godz. 1800 Komisja Budżetu, Inwestycji i Spraw Majątkowych
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję Rady Miejskiej
4.10.2012r. (czwartek) godz. 1630 Komisja Ładu Przestrzennego i Spraw Komunalnych
Tematy:
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję Rady Miejskiej
9.10.2012r. (wtorek) godz. 18-ta Komisja Uzdrowiskowa, Zdrowia i Opieki Społecznej
Tematy:
1. Opiniowanie projektów uchwał na XXVI sesję.
2. Korespondencja.
3. Sprawy różne.
Zaproszeni : Burmistrz Kazimierz Jańczuk,
Wysłane przez:
Tomasz Zymer
Data: 24 pa 2012 - 08:16:26
30.10.2012r. (wtorek) godz. 18-ta Komisja Uzdrowiskowa, Zdrowia i Opieki Społecznej
Tematy:
1. Omówienie i zaopiniowanie projektu zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego sołectwa Okrzeszyn
2. Sprawy różne.
Zaproszeni : Burmistrz Kazimierz Jańczuk
Możecie Państwo zapytać, czy komisja właściwa dla tego tematu (Komisja Ładu Przestrzennego) omawiała przygotowany projekt zmiany planu miejscowego Okrzeszyna po jego przygotowaniu. Odpowiedź brzmi - NIE. Zapytają Państwo, czego dotyczy ta zmiana planu: otóż wg mojej wiedzy - możliwości uzyskiwania pozwoleń na budowę domów z tymczasowym szambem wobec braku kanalizacji na tym terenie (obecny plan uniemożliwia budowę domów na działkach budowlanych, ponieważ nakazuje podłączyć się do sieci kanalizacyjnej).
Odbyło sie inauguracyjne spotkanie Społecznej Rady przy SPZOZ, do której członków wybrano podczas poprzedniej sesji Rady Miejskiej.
Ja akurat nie jestem zwolennikiem utrzymywania publicznego ZOZ-u w gminie, ale wybrano ważny organ doradczy, zatem informuję o tym wydarzeniu.
W dniu dzisiejszym na sesji nadzwyczajnej RM uchwalono nowy podział gminy na okręgi jednomandatowe i obwody wyborcze. Podział ten, zmieniany do ostaniej chwili, różni się diametralnie zarówno od pierwszej propozycji sprzed konsultacji społecznych, jak i od projektu przedstawionego Komisji Ładu Przestrzennego kilka dni temu. Pisemne wnioski mieszkańców zostały wg mojej wiedzy zrealizowane w niemal 100%. Radni także dołożyli swoje. Nowy podział jest bardziej logiczny, niż pierwotnie proponowany (dzieli gminę na zwarte obszary o podobnych potrzebach i problemach), choć oczywiście na pewno niedoskonały (krytykowano zwłaszcza znaczne różnice w wielkości okręgów - od mniej niż 600 do ponad 1600 wyborców na jeden mandat).
W najbliższych dniach otrzymam od p, Sekretarz Gminy poprawioną mapę okręgów po ostatnich zmianach na dzisiejszej sesji i wkleję ją na forum.
Wg mnie lepiej jest roznicowac wielkość okręgów niż mieszać na sile miedzy obszarami niehomogenicznymi pod względem interesów mieszkańców...
A i tak mocno istotne jest, by radni ze sobą współpracowali w sprawach....strategicznych...
Odnośnie samej uchwały...liczę na mapę w postaci graficznego załącznika bo ten opis słowny czytelnym nigdy nie będzie...
8.11.2012r. (czwartek) godz. 16.30 Komisja Ładu Przestrzennego i Spraw Komunalnych
Tematy:
1. Sprawy związane z reformą gospodarki odpadami komunalnymi w roku 2013
2. Opiniowanie projektów uchwał na XXVIII sesję Rady Miejskiej (jakich - nie wiadomo, żadnych jeszcze radni nie dostali)
3. Sprawy różne i korespondencja
Wysłane przez:
Tomasz Zymer
Data: 05 lis 2012 - 12:05:40
12.11.2012r. (poniedziałek) godz. 17-ta Komisja Bezpieczeństwa, Oświaty, Kultury i Sportu
Tematy:
1. Współpraca z miastem partnerskim Denzlingen
2. Opiniowanie projektów uchwał
3. Sprawy bieżące i korespondencja
Zaproszeni: Burmistrz Kazimierz Jańczuk.