Uchwała o Karcie, choć z entuzjazmem przyjęta przez radnych, nie była pomysłem ani Rady Miejskiej, ani Urzędu. Inicjatorami uchwały Karta Dużych Rodzin w naszej gminie byli
członkowie Konstancińskiego Koła Dużych Rodzin ZDR3+ . Była to część ogólnopolskiej inicjatywy Związku Dużych Rodzin: [
www.3plus.pl] . Założenia uchwały prezentowali radnym na posiedzeniach komisji RM państwo Maria Bremer, Maciej Noszczak, Aleksandra i Wojciech Polaczkowie oraz jeszcze parę osób z tego środowiska. Inicjatywa wyszła zatem od samych rodzin wielodzietnych z naszej gminy. Ślady tego procesu zachowały się na stronach internetowych Związku:
Związek Dużych Rodzin Powiat Piaseczno
18 lutego 2011
2. W dniu dzisiejszym złożyłem prośbę do Bur. Gm. Konstancin-Jeziorna z prośbą o spotkanie. Termin spotkania 30.05.2011 godz. 13.00.
W załączniku opracowany przez konstanciński ZDR 3+ wniosek podania.
Osoby zapisane na spotkanie:
Maciej Noszczak
Maria Bremer
Proszę o zgłoszenie się Ew chętnych na spotkanie i zarezerwowanie spotkania
Związek Dużych Rodzin Powiat Piaseczno
1 listopada 2011
Komisja Budżetowa gminy Konstancin - Jeziorna pozytywnie zaopiniowała nasze -(Konstancińskiego Koła ZDR3+) pismo w sprawie Karty Dużych Rodzin w naszej gminie.
[www.facebook.com]ązek-Dużych-Rodzin-Powiat-Piaseczno/174018715956734
W pierwszym roku funkcjonowania uchwały z braku skutecznej promocji programu oraz szerokiej informacji wzięły w nim udział cztery rodziny, co zresztą dało spore "oszczędności" w budżecie gminy w stosunku do środków założonych na realizację uchwały. Dopiero w odpowiedzi na dość ostrą krytykę ze strony mieszkańców i radnych Urząd Miasta i Gminy zaczął szerszą akcję informacyjną, dzięki której lista rodzin korzystających z programu w ciągu kilku miesięcy zwiększyła się do kilkudziesięciu.
To, co tu napisałem, nie jest krytyką Burmistrza Gminy, który niewątpliwie poparł tę inicjatywę. Chciałbym jednak wiedzieć, czy pan Prezydent RP nagrodził także i jej twórców. Wiem, że był obecny na Zjeździe Dużych Rodzin w Lublinie. Karty Dużych Rodzin funkcjonują już w 220 samorządach lokalnych w Polsce: [
www.prezydent.pl]
Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-06-28 20:53 przez Tomasz Zymer.