Tomasz Zymer
Projekt wspólnych patroli nie dotyczył głównych ulic i "godzin szczytu", tylko weekendów od piątku do niedzieli wieczór na dużych osiedlach: Mirków, Grapa, Bielawska, chyba Elsam.
Tomasz Zymer
Rada Miejska nie przeznaczyła na ten cel wg mojej wiedzy żadnych "specjalnych" dodatkowych środków - burmistrz podpisywał umowy w ramach ogólnych funduszy przyznanych w budżecie w dziale "Bezpieczeństwo" na ten rok.
Tomasz Zymer
Zakres tych patroli został jasno podany radnym przez burmistrza.
Tomasz Zymer
W kwietniu SM i Policja złożyły wzajemnie na siebie donosy o niewywiązywaniu się z wspólnych zadań i wtedy burmistrz oznajmił publicznie na sesji, że w tej sytuacji umówionych stawek za patrole nie wypłaci.
Tomasz Zymer
Centrum monitoringu miało zostać przeniesione do lokalu gminnego. Rozważano ten na Mirkowie w nowym bloku. Dowiem się, jak ta sprawa wygląda.
Tomasz Zymer
SM nadal wymaga reformy i jeśli burmistrza na nią nie stać, pozostaje inicjatywa radnych i własna uchwała.
czaknoris
Tomasz Zymer
Projekt wspólnych patroli nie dotyczył głównych ulic i "godzin szczytu", tylko weekendów od piątku do niedzieli wieczór na dużych osiedlach: Mirków, Grapa, Bielawska, chyba Elsam.
Od kiedy osiedle Mirków, Grapa, Bielawska, Elsam leżą przy ulicy Warszawskiej? Może należy sięgnąć do zapisów z monitoringu miejskiego? Kamera w trybie patrolowym na pewno zarejestrowała.
Wytłumacz do czego patrol na ulicy Warszawskiej w sobotę lub niedzielę o godzinie 16-tej? Wytłumacz do czego patrol, nawet na osiedlach, w takich godzinach (i nie mówimy o porze zimowej)?
A może te patrole, które widziałem to było złudzenie optyczne?
czaknoris
Tomasz Zymer
Rada Miejska nie przeznaczyła na ten cel wg mojej wiedzy żadnych "specjalnych" dodatkowych środków - burmistrz podpisywał umowy w ramach ogólnych funduszy przyznanych w budżecie w dziale "Bezpieczeństwo" na ten rok.
Z Dziennika Urzędowego Województwa Mazowieckiego: UCHWAŁA NR 21/VI/6/2011 RADY MIEJSKIEJ KONSTANCIN-JEZIORNA z dnia 21 lutego 2011 r. w sprawie uchwały budżetowej Gminy Konstancin-Jeziorna na rok 2011
Rozdz. 75404 - Komendy wojewódzkie Policji w kwocie 60 000 zł
Wydatki bieżace zwiazane z dofinansowaniem rekompensaty za czas służby przekraczajacy normatywny czas pracy, nagrody za osiagniecia w służbie dla policjantów z komisariatu w Konstancinie-Jeziornie z zakresu służby prewencyjnej-wpłaty na fundusz celowy Policji wg. Ustawy z dnia 6 kwietnia 1990r. o Policji 60 000,-
Czy to są ogólne środki z działu bezpieczeństwo? To są pieniądze z konkretnym przeznaczeniem.
czaknoris
Tomasz Zymer
Zakres tych patroli został jasno podany radnym przez burmistrza.
Czy byłbyś skłonny podzielić się tą informacją z mieszkańcami? Burmistrz Radnym może i jasno podaje, ale w BiP na próżno szukać tych informacji.
czaknoris
Tomasz Zymer
W kwietniu SM i Policja złożyły wzajemnie na siebie donosy o niewywiązywaniu się z wspólnych zadań i wtedy burmistrz oznajmił publicznie na sesji, że w tej sytuacji umówionych stawek za patrole nie wypłaci.
I nie wypłacił?
czaknoris
Tomasz Zymer
Centrum monitoringu miało zostać przeniesione do lokalu gminnego. Rozważano ten na Mirkowie w nowym bloku. Dowiem się, jak ta sprawa wygląda.
To ja Cię poinformuję od razu, że Rada Miejska 1 kwietnia 2011 (myślałem, że to żart, ale jednak nie) podjęła uchwałę w sprawie wynajęcia tego lokalu na 10 lat...Tutaj treść uchwały: [www.konstancin.eobip.pl]
Obecnie ZGK poszukuje najemcy: [www.konstancin.eobip.pl] (oferty można składać do 5 września).
czaknoris
Tomasz Zymer
SM nadal wymaga reformy i jeśli burmistrza na nią nie stać, pozostaje inicjatywa radnych i własna uchwała.
Uchwała RM może praktycznie dotyczyć likwidacji SM lub ograniczenia finansowania z budżetu. Zwierzchnikiem Straży jest Burmistrz i to od niego zależą działania w tej sprawie. Rada potrafi wymusić takie działania na Burmistrzu?
Tomasz Zymer
Nie jestem kamerą monitoringu ani kontrolerem patroli. Piszę, co nam przekazał burmistrz na sesji w sprawie miejsc i czasu działania tych patroli.
Tomasz Zymer
Osobiście uważam, że patrole na dużych osiedlach w weekendy są potrzebne o każdej godzinie i swoje osobiste przekonanie na ten temat wynoszę z doświadczeń ponad 30 lat przemieszkiwania na osiedlach Panieńska oraz Praga II na warszawskiej Pradze.
Tomasz Zymer
To się zgadza. Ale te środki nie zostały nagle zabrane np. z melioracji czy szkół, tylko wpisane do tego konkretnego rozdziału z wcześniej ustalonej (przedyskutowanej przez komisje BOKiS i Budżetu) sumy ogólnej na bezpieczeństwo. To mam na myśli twierdząc, że nie były to środki "dodatkowe".
Tomasz Zymer
Właśnie się podzieliłem. I o ile pamiętam, pisałem już o tym wcześniej na starym forum.
Tomasz Zymer
Znam tę uchwałę. Ale wcześniej i burmistrz, i radni mówili o lokalu w Mirkowie. Uchwała moim zdaniem była nieporozumieniem. Liczę, że lokal nie znajdzie najemcy i będzie można wrócić do sprawy. Jeśli nie, to gmina ma parę setek innych własnych nieruchomości, nie musi stawiać serwera monitoringu w wilgotnej piwnicy na posterunku policji.
Tomasz Zymer
Moim zdaniem uchwałę o powołaniu SM przegłosowała Rada 20 lat temu i teraz także Rada może tę uchwałę nowelizować, zmieniając np. zakres obowiązków SM. Jeśli jednak nie mam racji i rację masz Ty, to optymistycznie sądzę, że z burmistrzem da się w tej sprawie dojść do jakiegoś wspólnego projektu zmian w SM.
czaknoris
Tomasz Zymer
Właśnie się podzieliłem. I o ile pamiętam, pisałem już o tym wcześniej na starym forum.
No to jestem nieusatysfakcjonowany szczegółowością informacji o tych patrolach (stare forum śledziłem dość uważnie).
czaknoris
Tomasz Zymer
Znam tę uchwałę. Ale wcześniej i burmistrz, i radni mówili o lokalu w Mirkowie. Uchwała moim zdaniem była nieporozumieniem. Liczę, że lokal nie znajdzie najemcy i będzie można wrócić do sprawy. Jeśli nie, to gmina ma parę setek innych własnych nieruchomości, nie musi stawiać serwera monitoringu w wilgotnej piwnicy na posterunku policji.
Nieporozumienie? Czyli radni nie wiedzieli nad czym głosują, a burmistrz nie wiedział jaką uchwałę przedłożył? Wyraźnie było napisane o co chodzi, podany adres. Można było zorientować się już po porządku obrad, bez zapoznawania się z treścią uchwały, bo tam też wymieniono nieruchomość z dokładnym adresem. Nawet jeżeli nieporozumienie, to czemu na lokal ogłoszono przetarg?
Obserwator2
Istotnie pachnie tu coraz bardziej Bareją. Pragnę Tomku przypomnieć, że dwadzieścia lat temu istotnie powołano Straż Miejską i to ja przez ponad dwa tygodnie
intensywnie szkoliłem panów strażników z zakresu podstaw prawa karnego, prawa o wykroczeniach i procedurach ich stosowania..Odmówiliśmy przyjęcia zapłaty.
Wszystko było młode i piękne, a brakowało podstawowych środków, uregulowań prawnych, wiedzy, itp. Teraz już nam nasza demokracja w III RP okrzepła i mamy prawo oczekiwać, że służby stworzone 20 lat temu będą sprawnie i płynnie funkcjonowały bez potrzeby szczególnych społecznych działań w tej sprawie. Jeśli nie działają, to warto się zastanowić, czy to rzeczywiście tylko brak nadzoru i właściwego zarządzania, jak chce Czaknoris, czy też może przez pomyłkę zamiast Trzeciej RP zbudowaliśmy co insze i czas wracać do korzeni
.
Szanowna Pani
solidny zastrzyk adrenaliny

ola
brak pasów dla pieszych sprawia, że głosowanie w OSP przy Pułaskiego, to solidny zastrzyk adrenaliny; pasy są kilkadziesiąt metrów dalej, ale przy samej OSP jest rozkoszny rozgardiasz samochodowo-rowerowo-pieszy. Otoczenie lokalu wyborczego też jest bardzo ..hm.. klimatyczne

w Konstancinie-Jeziornie dopuszczalna prędkość to 50 km/h (lub mniej miejscami) - ile osób o tym wie?
2.Patrol zmotoryzowany Straży Miejskiej pracuje całodobowo 7 dni w tygodniu.
3.Patrol pieszy lub rowerowy ( w ramach możliwości ) od poniedziałku do piatku w godz.7°° - 19°°.
4.Patrol mieszany ( Strażnik + Policjant ) od piątku do niedzieli w godz. 15°° - 23°°.