mania
nie było też czasu żeby zapytać mieszkańców - tak jak w Rudzie Śląskiej [wiadomosci.onet.pl]- jaki wybrać system płacenia: od ilości zużytej wody, od ludzia czy od powierzchni mieszkania/ domu
Podobna sytuacja jak ws. podziału Kcina na okręgi wyborcze - urzędnicy są mądrzy i wszechwiedzący, a mieszkańcy to durnie, więc po co pytać
rozumiem, że mowa tu o tym, że ja myślałem, że jeszcze mamy chwilę czasu a tu raz kolejny mamy do czynienia ze zignorowaniem potrzeby konsultacji? i wszystkowiedzący urząd? wg mnie najpierw konsultacje, później edukacja...uchwała winna być gdzieś na końcu...
Artur niestety nie ma racji - uchwała o podatku śmieciowym (...) wchodzi na najbliższą sesję 11 października
Tomasz Zymer
11.10 Rada uchwali podatek od liczby osób zamieszkałych na danej posesji, obliczanej wg ich własnych deklaracji.
Spakowałem w tą walizkę
Wszystkie swoje graty
Mus wyjeżdżać mi od mamy
I od mego taty
Nie zamierzam aż do śmierci
Tyrać jak chce rząd
Spakowałem więc walizkę
I uciekam stąd
Jak żyć w kraju gdzie prezydent
Białko w lesie strzela
Gdzie pikiety, demonstracje
Robią co niedziela
Jak żyć w kraju gdzie legalnie
Grabi ludzi ZUS
Spakowałem swą walizkę
Bo wyjeżdżać mus.
Chcę uczciwie przeżyć życie
Choć mam kilka lat
A w tym kraju tak się nie da
Więc wyjeżdżam w świat.
To nie prawda, że Polacy
Zrzędzą i biadolą
Jeszcze trochę takich rządów
I wszyscy spier?ą.
Tomasz Zymer
Podatek od każdego gospodarstwa w ogóle nie był rozważany.
Co do podatku liczonego od metrażu, przeważył argument, zresztą chyba słuszny, że jest wielu starszych niezamożnych ludzi mieszkających samotnie w domach jednorodzinnych i dużych mieszkaniach, którzy ze względu na przywiązanie do "małej ojczyzny" nie chcą opuścić rodzinnego domu, a nie stać ich na duże opłaty. Opłata od powierzchni mieszkalnej została zatem uznana za niesprawiedliwą. Moim zdaniem sprawa jest przesądzona i 11.10 Rada uchwali podatek od liczby osób zamieszkałych na danej posesji, obliczanej wg ich własnych deklaracji.
Artek_Bartek
To nie prawda, że Polacy
Zrzędzą i biadolą
Jeszcze trochę takich rządów
I wszyscy spier?ą.
baaardzo się poprawił. A i bezrobocie dzięki temu jest nieduże. I najważniejsze ! Nie będą nam ci co wyjechali śmiecili w Polsce tylko w takiej Anglii lub innej Irlandii.
Bartek
Jak moi równieśnicy uciekli masowo na wyspy, to się rynek pracy poprawił.
Samorządy (...) decyzje powinny podjąć do końca roku
(...) Czasu jest coraz mniej, a urzędnicy nie potrafią zdecydować się na jedną z metod
Samorządy jednak bardziej niż na system naliczania opłat narzekają na konieczność organizowania przetargów na wywóz śmieci