Tomasz Zymer
Ponadto gmina daje używaną kostkę na chodnik w dwóch miejscach (Mirkowska od mostu do Mirkowa oraz brakujące odcinki na Chylickiej).
Dlaczego Gmina ma przekazać GMINNĄ używaną kostkę na chodnik przy drodze POWIATOWEJ. Powiat przeprowadzając remonty i przebudowy swoich dróg pozyskuje materiały rozbiórkowe. Gmina również. Może niech Gmina wykorzysta gminną kostkę na gminnych drogach?
Na nieprzebudowanym odcinku Mirkowskiej w najgorszym stanie jest chodnik z płyt betonowych. Zdjąć, oczyścić i ponownie ułożyć. Wymienić to co najbardziej zniszczone.
Ale zdaniem mądrych ludzi lepiej wszystko wymienić na kostkę, a stare płyty najlepiej oddać wykonawcy, który tylko zaciera ręce i później wykorzysta taki materiał np. przy przebudowie drogo wojewódzkiej z unijnym dofinansowaniem.
Kto to wymyślił? Ręce opadają...
Tomasz Zymer
Gmina wykona także dla powiatu koncepcję oraz studium wykonalności ścieżki rowerowej lub ciągu pieszo-jezdnego od mostu do kościoła wzdłuż ulicy Mirkowskiej, a starostwo deklaruje, że jeśli ścieżka okaże się wykonalna (czytaj - da się rozwiązać problemy własnościowe oraz szerokości pasa drogowego) - uwzględnią tę koncepcję modyfikując istniejący projekt.
Wykonanie tej koncepcji zostanie zlecone przez Gminę stałym "współpracownikom" na umowę o dzieło?
Nie wiem po co w ogóle to zlecać i wykonywać jakieś opracowania, które i tak wylądują w koszu.
Wyciągnąć mapę, dane z ewidencji gruntów, obecny projekt i pomierzyć. To powinni zrobić etatowi pracownicy Wydziału Dróg Gminnych posiłkując się drobną pomocą Geodezji.
Jeżeli takie zadania przerastają ich kompetencje, to ja nie mam więcej pytań.
Tomasz Zymer
Niestety wszystkie te prace mają być wykonane w tym roku, co oznacza, że jeśli starostwo nie pośpieszy się z przetargiem, może być kolejny odbiór robót po kostki w śniegu.
Trochę komiczna sytuacja, kiedy na 300 metrów chodnika robi się przetarg. W takim razie po co utrzymywać własne ekipy remontowe i sprzęt w ZDP?
A prace społecznie użyteczne/roboty publiczne itp.? Nie można tych chodników zrobić w ramach takich zadań?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-09-16 23:48 przez czaknoris.