Tomasz Zymer
Na tym terenie (trójkąta między torami, Bielawską a Mirkowską) ma powstać parking ORAZ obiekty sportowo-rekreacyjne. Dyrekcja i Rada Rodziców ze szkoły przy Bielawskiej chcą parkingu na 100 miejsc, burmistrz proponuje nieco mniejszy. Ponieważ w planie miejscowym Bielawska ma coś 30 m szerokości, a przepisy mówią o zachowaniu odległości zdaje się 8 metrów od torowiska, teren pod inwestycje mocno się kurczy. Dziś już nie było mowy o Skwerze Sportów Miejskich - burmistrz mówił tylko o placach zabaw, urządzeniach sportowych dla dzieci ze szkoły naprzeciwko oraz niewielkim skateparku. Trwa procedura wyłaniania wykonawcy koncepcji zagospodarowania, która ma być gotowa w tym roku. Wykonanie inwestycji - w I połowie roku przyszłego. Takie terminy podał burmistrz w odpowiedzi na moje zapytanie na dzisiejszej sesji.
Najnowsze informacje w tej sprawie :
W poniedziałek odbyło się spotkanie robocze burmistrza z kierownikiem wydziału inwestycji, p. Trębickim i p. D.Nejman, na którym rozmawiano o zapytaniu ofertowym ws. zagospodarowania działki przy ul. Bielawskiej. Oto informacje, które uzyskałem w poniedziałek i we wtorek :
- Zapytanie ofertowe jest w trakcie przygotowywania i zostanie wysłane do pracowni architektonicznych
najpóźniej do końca września.
- Firma która złoży najkorzystniejszą ofertę będzie miała czas
do końca listopada na opracowanie koncepcji
- W rozmowie z wydz. inwestycji poprosiłem, aby w zapytaniu ofertowym zapisać konsultacje w trakcie opracowywania koncepcji z inicjatywą Skatepark w K-J. Wydział inwestycji jest przychylny do mojej prośby, wszystko zależy od tego, czy burmistrz się zgodzi.
- Parking, który znajdzie się na działce przy Bielawskiej będzie miał
minimum 30 miejsc - taki warunek będzie zapisany w zapytaniu. Minimum 30 miejsc, ponieważ wszystko jest zależne od możliwości zagospodarowania terenu.
Wykonanie inwestycji - w I połowie roku przyszłego. Takie terminy podał burmistrz w odpowiedzi na moje zapytanie na dzisiejszej sesji.
Z powyższego wynika, że środki na realizację tej inwestycji znajdą się w autorskim projekcie budżetu p. burmistrza. Pomimo tego, ja również złożę wniosek do budżetu.
P.S. Koncepcję, by w I półroczu '2013 wykonać projekt budowlany i uzyskać pozwolenie na budowę, a w II półroczu rozpocząć budowę potwierdził p. kierownik Trębicki.
Wiem również, że będą prowadzone rozmowy z biurem pozyskiwania funduszy zewnętrznych na temat finansowania budowy skweru z innych źródeł.