Tak wyglądała pierwsza zorganizowana przez mieszkańców zbiórka elektrośmieci i odpadów niebezpiecznych w Konstancinie [
www.konstancin.com]
Jakiś miesiąc temu byłam u p.burmistrza Jańczuka z propozycją zorganizowania kolejnej takiej zbiórki na wiosnę, a tu ..... wielkie zaskoczenie w UMiGu przygotowania do dużo większej akcji - już trwają.
Ja mam hyzia (to po krakowsku ;) )na punkcie śmieci i dlatego z wielką ochotą włączyłam się do tej akcji. Jak poprzednio, będę w Starej Papierni, w punkcie odbioru elektrośmieci i odpadów niebezpiecznych. Będą prezenty, takie jak poprzednio (nasz sponsor Metsa dobrze nas zaopatrzył we wrześniu) oraz zielone sadzonki od firmy odbierającej elektrośmieci.
Tak więc, przy okazji porządków świątecznych, szykujcie stare radia, telefony drukarki, miksery, lodówki, telewizory i co tam jeszcze chomikujecie.
Odpady niebezpieczne: stare farby, lakiery, tusze, odczynniki fotograficzne, rozpuszczalniki, baterie, akumulatory, opony i jaką tam jeszcze macie chemię przynieście koniecznie.
Uwolnijcie się od zalegających śmieci, od razu poczujecie się lepiej na wiosnę!!!
W Starej Papierni będziemy również wydawać torby foliowe i rękawiczki dla chętnych, którzy zechcą uprzątnąć jakich zapomniany zakątek. Młodzież szkolna będzie sprzątać okolice swoich szkół, ale dla innych jest mnóstwo zaśmieconych miejsc
Zachęcam wszystkich do udziału w sprzątaniu - a może jakiś rejon dla piszących na forum konstancin.com.
W kupie raźniej
proponuję groblę, od mostku przy tężni do mostu przy Papierni, ale to jeszcze do zweryfikowania z mapką UMiGu
Nie dajcie się zawstydzić dzieciakom, bo w końcu te stare kible i puste butelki - to raczej nie młodzież zostawia.